Trei filme cu eroine ce trebuie vazute

Hollywood-ul are o problema cu tot ceea ce nu este un barbat alb crestin heterosexual american. De decenii intregi lumea se plange de stereotipurile in care sunt incadrate celelalte grupuri – femeile sunt mereu dependente de barbati pentru a fi salvate, afro-americanii au mereu roluri secundare sau episodice, rusii sunt prezentati ca fiind salbatici si violenti, arabii ca fiind diabolici, francezii efeminati etc.

In acest articol doresc sa ma axez pe o lista de filme in care femeile au fost prezentate intr-un mod realistic, nu in diferite stereotipuri.

„Culoarea purpurie” este, fara indoiala, un film cu o femeie puternica in rol principal. De fapt, filmul este plin de femei puternice, iar, in acest caz, sunt la fel de incredibile pe ecran, pe cat sunt in carte. Celie este incredibila, si sa o vezi crescand este ca o revelatie. Sprijinul primit de la Sofia si Shug este foarte frumos si demonstreaza modul in care femeile ar trebui sa se poarte una cu alta, nu sa fie dornice de barfa si comentarii pe la spate.

„Jocurile foamei”. Trebuie sa recunosc, nu imi place „Twilight”.  De aceea eroina Katniss mi se pare ca o gura de aer proaspat. Fiind o trilogie, apare de la un moment dat si o poveste de dragoste, dar aceasta are grija de ea si de familia ei. E capabila si cred ca daca ar trebui sa-si traiasca restul zilelor singura, avand grija de cei dragi, ar face-o admirabil.

„Pe aripile vantului” prezinta unul dintre cele mai puternice femei din istoria literaturii si a cinematografiei. Scarlett O’Hara reprezinta un model in viata, fiind o luptatoare care nu se da batuta in momentul in care stilul de viata cu care fusese obisnuita este naruit in fata cruntului razboi. Rochia de catifea verde din draperii facuta pentru a pastra aparentele cand are nevoie de un imprumut financiar, alaturi de juramantul pe care il face cand se intoarce acasa („Dumnezeu mi-e martor ca nu voi mai fi niciodata flamanda. Chiar de-ar trebui sa mint, sa insel, sa fur sau sa omor, Dumnezeu mi-e martor ca nu mai fi niciodata flamanda”) o fac o supravietuitoare si un adevar studiu de caz asupra modului in care nenorocirile ne afecteaza modul de a fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *