Topul celor mai scumpe carti din lume
Tot mai multi oameni au inceput sa preia meseria bibliotecilor: aceea de a colectiona carti. Pentru a va putea bucura de o frumoasa si pretioasa colectie, trebuie sa beneficiati de un buget financiar ridicat. Asa cum unii sunt dispusi sa plateasca sume imense pentru un ceas rar, un obiect vintage, sau un timbru, altii prefera cartile. Cu cat o carte este mai veche si se poate gasi in mai putine variante, cu atat suma acesteia va creste considerabil.
In prezent, colectionarii de carti au devenit tot mai insemnati la numar. Pentru unii insa aceasta pasiune a devenit o obsesie. Astfel, iubitorii de carti au fost dispusi sa plateasca sume imense pentru o carte. Probabilitatea este destul de mare ca aceasta sa fie scrisa intr-o limba veche, neinteleasa de oricine.
The Codex Leicester de Leonardo da Vinci este considerata a fi cea mai scumpa carte din lume. Detinatorul acesteia este insusi Bill Gates. Ea a fost achizitionata cu pretul de 30,8 milioane de dolari in anul 1944. Aceasta a fost scrisa de Leonardo da Vinci intre anii 1506 si 2510 si contine o colectie de 18 documente duble.
The Gospels of Henry the Lion, Order of Saint Benedict contine o evanghelie cumparata de catre guvernul german cu suma de 11,7 milioane de dolari. Aceasta este considerata a fi o capodopera a muscriptelor in stil Romanesc.
Birds of America este o carte scrisa de pictorul James Audubon si a fost publicata inre anii 1827 si 1838. Aceasta contine ilustrari ale pasarilor in marime naturala si sunt pictate manual. Ea a fost cumparata prin licitatie pentru suma de 11,5 milioane de dolari.
The Canterbury Tales este scrisa de Geoffrey Chaucer si a fost vanduta in anul 1998 pentru suma de 7,5 milioane de dolari.
First Folio de William Shakespeare a fost achizitionata de catre Paul Allen, fondatorul Microsoft, cu suma de 6 milioane de dolari. Se estimeaza ca in intreaga lume se gasesc doar 228 de exemplare.