Tarile cu cea mai mare productie de electricitate din lume

Primul experiment legat de electricitate a fost intreprins de catre filosoful grec, Tales din Milet, prin faptul ca a frecat chihlimbar (o rasina fosilizata) de suprafata unei blanuri, care ar fi atras apoi obiecte stationare. Fenomenul a fost explicat ca fiind electricitate statica. Cuvantul „electricitate” deriva de la grecescul „elektron” care inseamna „chihlimbar”. Electricitatea poate fi generata in mai multe moduri, cea mai raspandita metoda fiind aceea a inductiei electromagnetice. Prin aceasta metoda, energia mecanica dezvoltata de motoarele termice, hidroenergetice sau eoliene, obliga un generator electric sa intre intr-o miscare de rotatie, care la randul ei genereaza electricitate. Majoritatea energiei electrice produse pe toata suprafata globului este produsa prin aceasta metoda. In continuare vom vorbi despre trei dintre tarile care produc cea mai multa energie electrica in jurul lumii.

Pe primul loc se afla Statele Unite ale Americii, productia neta de electricitate fiind situata undeva in jurul a 4.120 de miliarde de kilowatti-ora. Pentru a produce 40% din electricitatea Americii anual, generatoarele de energie electrica din Statele Unite consuma nu mai putin de 900 de milioane de tone de carbune. Pe langa sursele termice de producere a energiei electrice, alte surse de producere a curentului electric de catre Statele Unite includ hidroenergia, energia eoliana, energia nucleara, energia geotermala, energia solara, cat si alte surse regenerabile de energie.

Pe locrul doi in topul celor mai mari tari producatoare de electricitate din lume se afla China, avand o productie neta de 3.965 miliarde de kilowatti-ora. Locul Chinei in topul celor mai productive tari cand vine vorba despre curentul electric este data de rezervele abundente de carbune ale acesteia.

Pe locul trei se afla Japonia, cu o productie neta de 1013 miliarde de kilowatti-ora. Problema este ca aceasta cifra nu este suficienta pentru a satisface in totalitate nevoile energetice ale Japoniei, importul de energie electrica fiind un lucru obisnuit pentru japonezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *