Spaga la romani, de la medici la profesori

Ca a merge la medic in ultimul timp inseaman sa ai bani la tine pentru mici atentii pentur ca cineva s ate serveasca asa cum eeste normal nu  mai este pentru nimeni o surpriza, un necunoscut. Ca spaga asa cum toti o numim este la ordinea zilei si in marea  majoritate a cazurilor este tentatia ce vine din lipsuri, din nivelul de trai se „extinde” si in sistemul invatamantului nu este nici asta ceva iesit din comun. Sunt cazuri a celor care nu au decat o singura preocupare scoalara si aceea de sfarsit de an cand se gandesc la contributia necesara pentru a promova.

Insa cum pe viitor conteaza tinerii care acum se formeaza examenul de maturitate este menit sa arate nivelul fiecaruia, ceea ce cei 4 ani de liceu au insemnat. Ai putea crede ca o data cu masurile drastice impuse, cu acele camere care sa supravegheze totul in sali ar fi potolit avantul celor care se bazau pe mita. Dar foamea de bani este cea care primeaza. Si asta de dovedeste la fiecare pas, an de an cand vine vorba de bacalaureat. Ultimele sesiuni de examene scot la iveala lucruri greu de crezut; cum profesorul de religie, cel de la care cei mai putini se asteptau sa faca parte din aceeasi lume corupta era cel care strangea cotizatia.

Impartind totul in doau  categorii desigur ca cei in cauza vor milita pentru ceea ce spaga reprezinta. Aceeasi poveste se repeta cand vine vorba si de medici, exceptand totusi faptul ca acestia au o meserie, au o pretentie in a o practica. Si daca e sa luam concret exemplul elevilor care vor ajunge pana la urma in punctul in care sa aiba o meserie incompetenta este cea care ne va face sa platim. De data aceasta sub o forma sau alta, cu o pierdere sau risc personal daca nu banesc asa cum bac-ul a fost trecut.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *