Reguli pentru educarea copilului

Copiii sunt cele mai importante persoane din viata noastra. Inca de cand apar pe lume ne gandim ce ar trebui sa facem pentru a le oferi copiilor cele mai bune sfaturi cu privire la educatie.

Incepand cu varsta de 3 ani copiii incep sa isi dea seama ca exista diferite cauze si efecte ale actiunilor lor care sunt urmate de consecinte si ca parintii au diferite asteptari de la ei. Chiar daca nu realizam poate, ca parinti, copilul insa constientizeaza acest fapt, realizeaza ca ceea ce face are implicatii si isi da seama ca trebuie sa se comporte intr-un anume fel.

Educarea unui copil solicita mult mai multa rabdare din partea parintilor. Cand sunt mici copiii nu au voie la calculator si nici sa faca altceva. De fapt, daca ii repeti copilului de mai multe ori aceste lucruri este posibil sa inteleaga ceea ce i-ai spus. Copilul nu poate sa inteleaga lucrurile atat de simplu.

Din aceste motive, in momentul in care alegem sa ne educam copilul intr-un stil propriu, este foarte important sa ii oferim toate conditiile pentru a fi in siguranta si pentru fi tot timpul in regula. De exemplu, inainte sa cumparati scaun auto pentru copii, trebuie sa aflati totul despre scaune auto.

O greseala frecventa pe care o fac unii parinti in educatia copilului este momentul in care il iau pe „nu” in brate. In momentul in care copilul incepe sa mearga si sa vorbeasca si pana creste suficient de trebuie sa inteleaga regulile dupa care functioneaza lumea. Daca ii vei spune mereu ca „nu te juca”, „nu atinge”, „nu ai voie”, „nu te du acolo” etc., copilul nu va reusi sa inteleaga de ce nu este bine sa faca diferite lucruri. De asemenea, sa faci educatie cu un copil nu inseamna sa ii intocmesti o lista cu lucrurile pe care nu are voie sa le faca pentru ca micutul nu poate intelege de ce este bine sau rau sa faci anumite lucruri.

Un copil trebuie educat prin incurajare si indrumare astfel incat sa stie daca este bine sau rau sa faca un anumit lucru. El este un invatacel dornic sa afle lucruri noi iar tu trebuie sa ai rabdare, sa cooperezi cu ceilalti, sa fii prudent si atent astfel incat sa iti inveti copilul sa faca lucrurile cele mai corecte pentru el si pentru tine. Doar in acest mod vei reusi sa il educi pe cel mic pentru a ajunge sa devina acea persoana pe care ti-o doresti sa o formezi bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *