De ce sa ne montam panouri solare

Sistemele electrice ale panourilor solare, de asemenea cunoscute ca fotovoltaice solare, captureaza energia solara utilizand celulele fotovoltaice. Aceste celule nu au neaparata nevoie de lumina solara directa pentru a functiona, ele pot genera electricitate chiar si in unele zile mai intunecate. Celulele fotovoltaice transforma lumina soarelui in electricitate, care poate fi folosita pentru a putea face sa functioneze aparatele de uz casnic si iluminatul in interiorul locuintei.

Avantajele electricitatii solare

Uita de facturile la energie, la curent, la electricitate: lumina soarelui este gratis, asadar odata ce ai platit pentru instalarea initiala a panourilor solare costurile la electricitate si banii care mergeau acolo se vor reduce considerabil, putand fi intrebuintati cu alte scopuri.

Vei fi platit pentru electricitatea pe care o generezi: guvernul te va plati pentru electricitatea pe care o produci, chiar daca o folosesti pentru tine. Vinde electricitatea inapoi la retea: daca sistemul tau de panouri solare produce mai multa electricitate fata de cat ai nevoie sau pentru cazurile in care nu o poti folosi, poti vinde surplusul inapoi la retea.

Reduci amprenta de carbon: electricitatea solara este verde, sursele de energie sunt regenerabile si nici nu elibereaza vreun dioxid de carbon daunator sau alti poluanti. Un sistem de panouri solare pentru acasa ar putea salva peste o tona de dioxid de carbon pe an, asta insemnand vreo 30 de tone pe toata durata ei de functionare.

Cum functioneaza celulele panourilor solare?

Aceste celule fotovoltaice sunt facute din straturi de material semiconductor, de obicei din silicon. Atunci cand lumina straluceste pe suprafata celulei se creaza un camp de electricitate de-a lungul straturilor de material. Cu cat este mai puternica lumina, cu atat mai multa electricitate se produce.

Grupurile de celule sunt montate impreuna in panouri sau in module care sunt montate pe acoperis. Puterea unei celule fotovoltaice este masurata in kilowati(kWp). Acesta este nivelul la care genereaza energie la performante de varf in contact direct cu razele soarelui pe tot parcursul verii.

Celulele fotovoltaice vin intr-o gama variata de forme si marimi. Cele mai multe sisteme de panouri solare sunt construite din panouri care se potrivesc deasupra unui acoperis deja existent, insa  de asemenea poti potrivi si placi solare. Placile solare sunt desemnate pentru a inlocui placile normale de acoperis.

Un sistem creat din placi solare va costa de obicei de doua ori mai mult decat un sistem echivalent de panouri solare, cu toate ca vei economisi banii pe care i-ai fi putut cheltui cu tablele sau placile de acoperis. Sistemele de placi solare nu sunt de obicei atat de rentabile ca si sistemele de panouri solare, si sunt de obicei luate in considerare unde panourile nu sunt considerate a fi potrivite pentru estetica sau pentru motive de planificare.

Costuri, economii si intretinere

Sistemele de panouri solare obisnuite sunt de 4kWp si de obicei costa intre 6,000£ si 9,000 £. Costurile s-au redus considerabil in ultimul an. Acestea variaza in functie de instalatori si de produse, asadar se recomanda recomandari de la cel putin trei instalatori.

Alti factori care pot influenta instalarea panourilor solare sunt urmatorii: cu cat mai multa electricitate genereaza sistemul, cu atat mai mult va costa insa cu atat mai mult va economisi, sistemele mai mari sunt de obicei mai rentabile decat sistemele mai mici, panourile solare sunt cam la acelasi pret pe kWp, dar panourile solare din placi costa mai mult decat un sistem tipic de panouri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *