De ce e molipsitor cascatul
A casca este un proces natural si involuntar. In termeni simpli poate fi definit ca deschiderea larga a gurii datorita lipsei de oxigen, oboseala sau simpla plictiseala. Este inhalat mult mai mult aer decat normal in momentul in care o persoana casca, iar un cascat dureaza in medie 5-6 secunde. Se crede ca pana si copilul incepe sa caste inca inainte de a fi nascut.
Cand cineva din apropiere casca, simtim brusc nevoia, voluntara sau nu, de a casca. Se crede ca e molipsitor. Poate ca la copii mai putin decat la adulti, intrucat s-a observat ca in cazul copiilor de pana in 4 ani nu provoaca nici o reactie.
Poate ca ati observat ca daca o singura persoana dintr-un grup casca, ceilalti simt brusc nevoia irezistibila de a casca. Poate ca unii incearca sa ascunda asta, insa nevoia porneste din subconstient. Exista cateva teorii ce pot aduce o explicatie. Dupa cum am spus si mai devreme, oamenii casca din cauza lipsei de oxigen. Chiar si intr-un grup, cand casca mai multi, o fac in scopul de a inhala mai mult oxigen. Cu toate acestea aceasta teorie este greu de dovedit din punct de vedere stiintific.
Alti cercetatori cred ca a casca intr-un grup dateaza inca din vremuri antice, cand cei din epoca de piatra ii intimidau pe altii aratandu-si dintii. Altii considera ca a casca este un semn de oboseala sau de plictiseala. Chiar si in vremurile antice, oamenii dintr-un grup cascau pentru a se anunta ca este vremea de culcare.
Unii cercetatori sustin ideea cascatului ca fiind o reactie a anumitor procese din creier. S-a aflat ca exista o portiune minuscula in creier care controleaza toate expresiile faciale. Prin urmare, se crede ca odata ce o persoana o vede pe alta cascand, acea portiune reactioneaza si raspunde in acelasi mod. Intregul proces este involuntar. Nici una din aceste teorii nu au fost demonstrate stiintific, cu toate acestea putem spune cu siguranta ca a casca este grozav de molipsitor.