Ce trebuie sa stii despre reductoarele melcate

Un reductor este un accesoriu ce poate fi folosit la un motor electric pentru a modifica puterea sau turatia acestuia, in functie de necesitati.

Aplicatiile in care se folosesc motoarele electrice in zilele noastre sunt nenumarate. Este vorba aici atat de echipamente si utilaje industriale cat si de benzi transportoare, compresoare, sisteme de ventilatie si alte aplicatii despre care nici macar nu stim cu totii. Nu in fiecare situatie insa pot fi folosite motoarele electrice la capacitatile lor standard.

In alegerea motorului electric potrivit se au in vedere o serie de factori precum tensiunea necesara de alimentare, necesarul de putere si turatie sau adaptabilitatea. Acest din urma aspect poate fi indeplinit prin aplicarea de reductoare, pentru ca parametrii de functionare sa fie ajustati la valorile dorite. Reductorul potrivit inseamna din nou o serie de caracteristici de avut in vedere.

Puterea reductorului melcat, mai exact intervalul in care este cuprinsa, este unul din factorii determinanti in alegere. Pentru o banda transportoare sau pentru o scara rulanta nu poate fi folosit un motor standard, ci unul adaptat cu un reductor melcat care sa ofere functionalitatea dorita.

Raportul de reductie este un alt parametru ce necesita atentie. Acesta poate fi cuprins intr-un interval care sa asigure reducerea turatiei si puterii motorului pentru indeplinirea exacta a scopului propus.

Un reductor melcat cuplat la motorul industrial trebuie de asemenea sa se incadreze in standardele de dimensiune. Reductoarele melcate eficiente optimizeaza puterea si factorul de reductie al unui motor fara a supraincarca intreg angrenajul. Reductorul sau motoreductorul trebuie sa aiba loc pe intreaga instalatie, iar spatiul necesar pastrarii unei ventilatii la motor trebuie sa fie suficient.

Aplicabilitatea reductoarelor melcate se extinde la domenii din cele mai variate. Oriunde este necesara o adaptare a turatiei sau puterii unui motor electric, reductorul melcat intervine si regleaza raportul in asa fel incat utilajul sau sistemul angrenat de motor sa functioneze la parametrii doriti.  Avantajul reductoarelor melcate este ca furnizează cuplurile dorite ale motorului electric sau turatiile potrivite in asa fel incat prelucrarea pieselor, transportul lor sau ventilatia – spre exemplu – sa devina o misiune indeplinita.

Personalizarea motoarelor electrice industriale nu vizeaza insa doar adaptarea lor cu reductoare melcate. Conditiile de lucru impun, pe langa reductoare, montarea de protectii suplimentare impotriva prafului, a umezelii ori a temperaturilor extreme. Astfel riscul de explozie, de gripare ori blocare a motorului electric este inlaturat. Atat motoarele electrice cat si toate adaptarile necesare acestora sunt sursa de energie suficienta pentru orice proces, iar importanta lor nu poate fi subliniata indeajuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *