Ce stim de la parinti vs. ce spun cercetatorii

De-a lungul timpului parintii apeleaza la tot felul de teorii menite sa ne faca sa ne simtim mai bine. Asta nu inseamna ca sunt si adevarate caci cercetatorii vin sa sustina contrariul a ceea ce credeam ca este adevarat, conform a ceea ce parintii ne-au invatat. E timpul sa detronam ceva mituri:

  1. Mama spunea sufla pe rana pentru a simti mai putin durerea. De fapt este fals si total neindicat sa facem asta. O rana deschisa este locul propice pentru ca microbii sa se inmulteasca si in plus gura este si ea plina de bacterii pe care le vei raspandi deasupra zonei cu problema.
  2. Lasa rana deschisa pentru a se vindeca mai repede. Din nou un mit caci o rana bandajata se vindeca de fapt mai repede. Explicatia consta in faptul ca vasele de sange trebuie sa se refaca altfel expuse mediului acest lucru este incetinit. O rana se tine bandajata cel putin 5 zile.
  3. In cazul unei sangerari nazale trebuie sa tinem capul pe spate. Unii spun ca a pune presiune pe nas ajuta de asemenea. Partial adevarat caci se opreste sangerarea din nas insa acesta parcurge drumul pe esofag. Sfatul expertilor este de a tine capul usor aplecat in fata. De asemenea o compresa cu apa rece ajuta si ea.
  4. O lumina slaba afecteaza vederea in timpul cititului. De fapt asta nu are legatura decat cu oboseala ochilor. Lumina mai puternica sau mai slaba nu poate afecta vederea in sensul in care parintii nostri credeau.
  5. Daca porti ochelarii unei alte persoane vei avea probleme cu ochii pe viitor. De fapt se vorbeste despre purtarea pe termen lung a unor ochelari nepotriviti ca si dioptrie. Exista ce-i drept un disconfort in proba o pereche de ochelari ce nu sunt pentru necesitatea unor purtatori insa ameteala, senzatia de rau dispare imediat.

Nici pocnitul degetelor nu provoaca artrita insa parintii tind sa exagereze in sfaturi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *