Ce nu stii despre un epitaf

Se spune despre o femeie ca trebuie sa fie de 3 ori femeie, gospodina si doamna si de toate cele. Insa nici randuiala bisericii nu trebuie uitata in aceasta ecuatie de vreme ce asta inseamna sa isi randuiasca casa, familia si mariajul sub sfaturile crestine care o ajuta.

Despre epitaf se prea poate sa nu fi auzit. Sau cel putin nu iti este un termen atat de cunoscut. Este si termenul de asa natura, insemnand acel „aer” care se scoate din biserica de Paste si cel sub care trec credinciosii in Saptamana Mare.

Nu stiai despre el ca:

  1. Se mentioneaza ca si prima aparitie in istorie inca din anul 1346.
  2. Este o icoana pictata pe o panza si reprezinta se pare scena punerii in mormant a trupului Domnului, acea scena istorica in care moartea trupeasca a lui Iisus continua 3 zile mai tarziu cu scena invierii.
  3. Scos in mijlocul bisericii in timpul deniei din Saptamana Mare sau spusa altfel saptamana Luminata epitaful va ramane prezent in biserica si la vedere pana la momentul inaltarii.
  4. Poate fi de mai multe tipuri ca si material din care se realizeaza insa sub nicio forma nu are brodata, pictata o alta scena din istoria religioasa. Asadar poate fi vorba de in, de matase sau chiar de catifea.
  5. Exista in procesiunile bisericesti si un alt tip de epitaf care se foloseste strict pentru sarbatoarea Maicii Domnului. Situatia este aproape similara cu cea din Vinerea Mare.
  6. O forma de regionalism a epitafului este procovat.

Si situatiile usor interesante despre epitaf nu se opresc aici. Poate ca din obisnuinta de a merge la biserica stii despre aceasta bucata de material ca este obiect de cult. Insa in amanunt nu prea. Nu ar trebui sa ne punem un semn de intrebare? Asta pentru ca interesul pentru acest domeniu ar trebui sa vina de la sine. De ce se trece pe sub aer ar fi intrebarea fireasca a unui copil sa spunem care nu intelege nimic din ceea ce i se intampla. Si ca un adult responsabil este clar ca cel mic ar trebui ghidat, stiind cel putin semnificatia unor lucruri.

Traim in era moderna in care credem ca tehnologia, digitalul este la ordinea de zi. Asa ca ia totul ca o sursa de  informare, in avantajul tau. Pariu ca nu ai avut in minte pana acum sa cauti ce inseamna „epitaful”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *