Ce nu stiai despre piratii somalezi

De 15 ani de cand piratii somalezi isi fac simtita prezenta in apele din partea de est a Africii de sud, au fost deturnate sute de nave comerciale de pe urma acestora acestia au strans mai bine de 250 milioane de dolari. Doar in anul 2008 acestia au capturat 40 de nave de dimensiuni mari. Una din aceste nave trasnporta arme, iar pentru eliberarea acestia piratii au cerut 25 de milioane de dolari.

Sa fii pirat este usor.

Pirateria nu este o activitate simpla. Tot de ce ai nevoie este o arma si o scara de aluminiu ( pentru a te putea urca la bordul navelor ) si bineinteles o barca cu motor. Apoi va trebui  sa stai si sa astepti sa treaca o nava comerciala prin apele monitorizate de tine.

Legea nu se poate atinge de ei

Avand in vedere ca guvernul Somalez a cazut in anul 1991, legile nu mai au nici un efect, nici macar piratii care sunt prinsi asupra faptului nu patesc nimic. Acestia sunt de cele mai multe ori lasati liberi pe coasta somaleza.

Piratii rareori ucid oameni

Este dificil sa faci diferenta dintre un pirat si un pescar, pana cand acestia se urca la bordul navei tale fiind inarmati cu un Kalashnikov. Asa ca fortele militare nu pot decat sa inconjoare nava deturnata si sa astepte. Acestia refuza sa actioneze pentru ca asta ar putea duce la ranirea ostaticilor. Avand in vedere ca au fost sute de astfel de atacuri pana in prezent un singur capitan a murit din cauze naturale in timpul unei deturnari si doar putini oameni au fost ucisi ca urmare a unui schimb de focuri.

Nave mai mari duc la venituri mai mari

Piratii somalezi sunt din ce in ce mai inteligenti. In anii trecuti acestia obisnuiau sa urmareasca nave mici si nave care transporta alimente din partea Natiunilor Unite. Acum acestia au barci rapide, arme mai bune si aparate de localizare mult mai performante. Asa ca navele mari acum sunt o prada mult mai profitabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *