Bune de consum si dupa termen

http://www.bzc.ro/public/upload/photos/21/alimente-expirate.jpgNe agitam si ne gandim ca un aliment este bun de consum doar cat scrie pe pachet conform cu termenul de expirare. Si ce nu stim nu ne doare astfel ca daca ajungem sa consumam ceva chiar daca este reambalat consideram acel termen de expirare musai ca reper. Cu toate acestea fara sa ne punem sanatatea la mijloc, fara compromis multe din alimente se pot consuma chiar si dupa ce aparent expira. Iata doar cateva dintre acestea:

  • Rosiile. De fapt cu cat sunt mai coapte sunt si mai bune, acestea devenind din ce in ce mai dulci dupa o anumita vreme. Moi si zemoase acestea sunt ideale pentru gatit. Singura recomandare este sa se evite cazurile in care acestea sunt deja prea moi si cu  mucegai, vizibil afectate de trecerea timpului.
  • Iaurtul se poate consuma chiar si cand au trecut deja 2 luni de la expirarea sa aparenta. Acesta in timp este supus unui proces care mentine datorita unor bacterii sanatoase iaurtul intr-o formula sigura pentru consum. Sa nu uitam ca buncii puneau la rece la pastrare laptele pentru a face lapte batut, prins, smantana etc. Iaurtul este bun atat timp cat nu face acea pojghita de mucegai.
  • Inghetata poate rezista in congelator chiar si pana la 3 luni. Depinde si de ceea ce contine la propriu insa are sanse sa se acreasca din cauza laptelui in timp. Pana atunci insa serveste cu placere.
  • Faina si condimentele se pastreaza si ele mai bine de 6 luni. Pe langa grija de a le mentine departe de lumina directa si umezeala multe dintre ele sunt supuse unui proces de aburire si se pastreaza mult timp.
  • Pestele este bun de consum chiar daca au trecut si 4 saptamani de cand a fost prins. Acesta se pastreaza la un maximum de 5 grade si culoarea sa va arata imediat daca este sau nu comestibil.

Se pare ca termenul de expirare nu este singurul aspect de care sa tii cont.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *