Alcoolul, chiar asa de rau?
Dupa cum ni se spune la tot pasul, consumul de alcool este unul dintre cele mai daunatoare substante pentru organismul nostru. Dar oare sa fie chiar asa? Nu poate sa gasim nimic benefic in consumul regulat de alcool? Alcoolul este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri, inca din Paleolitic, cand oamenii fermentau strugurii in recipiente formate din burdufuri de piele, urmand sa rezulte bine cunoscutul vin. Deci daca alcoolul a „fascinat” oamenii inca din acele timpuri, pare imposibil de crezut ca acesta poate fi atat de lipsit de sens si de beneficii precum s-ar vehicula in unele cercuri. Nimic mai neadevarat!
Alcoolul in cantitati rezonabile este benefic pentru sanatate, unele tipuri de bauturi alcoolice fiind cu precadere folositoare in prevenirea anumitor afectiuni. Un exemplu extrem de elocvent de bautura alcoolica benefica pentru organism este vinul.Un studiu arata ca vinul in cantitati mici ajuta la cresterea colesterului „bun” din organism (HDL). Colesterolul HDL are scopul de a duce colesterolul „rau” din sange in ficat unde urmeaza a fi eliminat. Un nivel crescut de colesterol bun scade nivelul de depuneri de colesterol „rau” de pe vasele sanguine si implicit imbunatateste sanatatea inimii. Asadar, vinul poate fi considerat foarte benefic in prevenirea bolilor de inima, evident daca este consumat in cantitati rezonabile.
Un alt studiu arata ca berea ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in plaja de valori acceptate, la prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi cat si la prevenirea osteoporozei. Datorita acestor beneficii, consumul regulat de bere, dar cu moderatie, ar trebui luat in calcul atat de catre tineri cat si de catre persoanele mai in varsta. Anumite minerale continute in hamei se crede ca cresc densitatea osoasa prin reducerea pierderii de calciu din oase. Tot hameiul are rolul de a preveni aparitia pietrelor la rinichi. Berea in sine contine si o cantitate insemnata de fibre si antioxidanti pe langa o varietate de minerale precum magneziu, calciu si seleniu.