Ai facut insolatie? Iata care sunt remediile!
Unele persoane chiar nu realizeaza ca daca expun prea mult la soare risca anumite lucruri. Este esential sa porti in primul rand o palarie de soare, ochelari de soare si nu in ultimul rand o crema de protectie solara.
Dar dupa o zi intreaga de plaja este cam inevitabil sa te simti amtetita sau deshidratata. Bineinteles exista si cateva solutii accesibile care te ajuta sa te refaci complet.
Specialistii recomanda sa evitam plimbarile lungi si activitatile fizice in miezul zilei si sa consumam cat mai multe sucuri naturale, apa.
Primele semne ale insolatiei sunt ametelile si varsaturile. In cazuri mai grave se poate ajunge chiar la delir si coma. Persoanele care sunt afectate de insolatie au gura uscata, febra mare si dureri de cap. Urina este si ea inchisa la culoare iar inima bate mai tare.
Ce trebuie sa faci in aceste cazuri?
Persoana in cauza trebuie sa stea intr-un loc cat mai racoros, ferit de soare si bine aerisit. De asemenea persoana respectiva trebuie sa de-a jos tot ce are pe ea stramb cravata, haine etc.
Este recomandat ca sa fie racorit cu apa dar nu prea rece, pe toata suprafata pielii. Acest lucru duce la scaderea temperaturii corpului. Nu uitati sa supravegheati in permanenta temperatura bolnavului. Daca ea depaseste 38,5 grade atunci apare riscul de deshidratare. Este indicat sa folosesti in acest caz comprese reci pe incheieturile manilor, subrat si pe gat.
De asemenea este indicat ca persoana in cauza sa bea cat mai multa apa plata pentru a se hidrata.
Daca starea bolnavului se inrautateste cu febra foarte mari, varsaturi puternice atunci este indicat sa fie consultat. Trebuie de stiut si faptul ca bolnavul nu are voie sa ia medicamente impotriva febrei, paracetamol, aspirina sau orice alt medicament.
Copii si batranii sunt mai sensibili si pot face mai usor insolatie. De aceea este recomandat sa nu stati exagerat de mult in soare.