Afla cum trebuie sa fie un bun lider
Liderii sunt o „specie” rara, neinfricati, intuitivi, impulsivi, agresivi, increzatori, excentrici si lista de adjective poate continua. Toate aceste calitati si altele pot – sau nu – sa se gaseasca toate la aceeasi persoana; ele definesc insa un bun lider.
O neincetata dezbatere este dusa pe tema daca un lider se naste cu aceste calitati sau daca le dobandeste prin cultivarea lor pe parcurs. Identificarea calitatilor unui lider nu e dificila, insa efortul de a imbina si a gasi intr-o persoana toate aceste calitati este considerabil. Persoanele care reusesc acest lucru ajung sa iasa din multime si sa treaca in fata celorlalti, sa ajunga la conducere. Elementele care diferentiaza liderii de multime, calitatile pe care un lider trebuie sa le aiba (sau cel putin o parte din ele) sunt enumerate in cele ce urmeaza.
1. Comunicarea – calea principala de a ajunge pe pozitia de lider, motivul pentru aceasta fiind simplu: daca sunt prezente toate celelalte calitati, insa lipseste comunicarea, slabe sanse ca persoana respectiva sa fie un bun lider. Comunicarea ajuta in transmiterea informatiei, motiveaza, aduce critica constructiva si ofera o viziune clara asupra a ceea ce este de facut
2. Increderea in sine – debordanta in cazul liderilor, indiferent de ceea ce fac, de discursul pe care il sustin sau de discutia pe care o poarta. Este un element distinctiv pentru aceasta categorie, iar aceasta incredere in sine ii determina si pe ceilalti sa aiba incredere in el.
3. Onestitatea – calitate importanta atat in relatiile cu subalternii cat si cu partenerii.
4. Viziunea – calitatile de lider difera in functie de nivelul si pozitia liderului respectiv; un CEO trebuie sa poata anticipa viitoarele tendinte si sa aiba o viziune despre viitorul afacerii, trebuie sa stie unde se afla afacerea azi si unde va fi peste cativa ani; viziunea trebuie folosita pentru ca si compania sa progreseze
5. Puterea de decizie – desi au multi sfatuitori si consilieri, analisti care le prezinta toate optiunile si caile de urmat intr-o anumita problema, liderul decide daca se va merge conform planului sau altfel. Are puterea de a alege si isi asuma responsabilitatea pentru decizia luata, oricare ar fi consecintele.
6. Motivarea – un bun conducator trebuie sa isi motiveze in continuu echipa, recompensand bunele rezultate in perioade prospere si incurajandu-i si crescandu-le moralul in perioade de criza
7. Pe masura ce ajungi mai sus, criticile la adresa ta se vor inmulti, obisnuieste-te cu ideea ca tot timpul vor exista carcotasi, oameni care nu vor fi de acord cu orice decizie ai lua. Acest fapt nu trebuie sa afecteze liderul, entuziasmul sau sau increderea in sine. Pe de alta parte e important sa accepti feedback-ul care e constructiv.
8. Contrar conceptiei generale, a fi un lider bun nu inseamna a da doar ordine, inseamna si sa stii sa fii un bun ascultator. Numai atunci poti analiza mai bine situatia, comunicarea este mai buna intre sefi si subordonati, ajutand la identificarea si rezolvarea mai rapida a problemelor.
9. Rabdarea – ultima dar nu cea din urma calitate a unui bun lider este rabdarea. Merge mana-in-mana cu toate celelalte calitati enumerate mai sus. Un bun conducator trebuie sa aiba rabdare, atat cu partenerii, colegii, cat si cu subordonatii, pentru ca lucrurile sa mearga bine.